Dit zorgt er voor dat de default main-menu (die van Divi is) niet zichtbaar wordt.

Hoe ga je om met onzekerheid tijdens een crisis?

De Corona crisis hakt erin. Het aantal zieken stijgt. Scholen, universiteiten, kantoren zijn allemaal dicht. En vanaf 21 maart ook de meeste winkels. Alleen de supermarkten, drogisterijen en apotheken houden stand.

Mensen zijn onzeker.

Wat gaat er gebeuren? Hoe lang gaat dit duren? Wat houdt het in voor mij? En voor mijn dierbaren? En gaan we het financieel redden?

Allemaal vragen. En die onzekerheid, dat doet wat met ons. Het geeft een sfeer van onrust. Aan de oppervlakte.

Ik merkt dat mijn onderlaag juist nu extra sterk is. Diep van binnen is er een laag van vertrouwen. Geloof dat we hier doorheen komen. Hoe dan ook. Dat we het gaan redden.

En juist nu is het heel belangrijk daar aan vast te houden. Aan dat rotsvaste vertrouwen.

Het is en komt goed.

We moeten leren leven met een bepaalde vorm van onzekerheid. Het soms niet weten. Het lijkt wel alsof we dat niet meer toestaan. Het even niet weten.

Dat is spannend. Want dat is controle verlies. Dat voelt oncomfortabel. En is voor sommige controle freaks zelfs een grote nachtmerrie.

Toch is het een uitdaging om te leren om gaan met die onzekerheid.

Hoe doe je dat?

Ik heb er geen kant en klaar recept voor. Maar ik zal je wat tips geven.

  1. Accepteren. Zie de situatie onder ogen zoals hij is. Zonder oordeel. Beschouw hem.
  2. Onderzoek: Wat doet het met jou? Waar voel je het in je lijf? Mag het er zijn?
  3. Ontspan. Mediteer/Beweeg/ Zoek de natuur op…
  4. Wees in het NU. Gebruik je zintuigen. Kijk om je heen, voel de zon, hoor de vogels.
  5. Be creative. Kijk of je van elke dag een feestje kan maken.

En een feestje kan in kleine dingen zitten. Zo las ik bijvoorbeeld van het initiatief van een paar DJ’s die online feesten organiseren. Waarbij ze als tip geven iets leuk aan te doen, de kamer te versieren en los te gaan op hun muziek. Je kunt bepalen met wie je wilt dansen.

Veerkracht. De kracht om van elke situatie iets te maken. Dat zit in jou. Daar kan je zeker van zijn.

Marlys Stradmeijer

Ik zie het leven als een grote speeltuin vol mogelijkheden. Veel mensen zien die speeltuin even niet meer. Ik help mensen achter hun zielsbestemming en missie te komen. Het is mijn talent dat ik mensen snel bij hun kern breng. Mijn opleidingen, ervaring en hoe ik zelf in het leven sta komen mij daarbij heel goed van pas…