Skip to content

Wat is jouw talent?

Het vinden van je talent of beter gezegd je talenten, kan een ware zoektocht zijn.
Als kind wilde ik ballerina worden. Dat leek me geweldig. Op een groot podium, met een prachtig kostuum aan emoties vertolken. En dansen! Mensen raken en entertainen. Maar ja, ik had en heb brede heupen. En echt lenig was ik ook niet. Ik kwam er al snel achter dat een carrière als ballerina niet voor mij was weggelegd.

De zoektocht: Wat is mijn talent?
In mijn omgeving had ik vrienden met een gave. Mijn beste vriendin kon prachtig cello spelen en ging daar helemaal in op. Ze studeerde vele uren per dag, zonder mopperen. Want de cello was als een soort vriendje. En ja, met succes. Ze speelt nu op vele concertpodia en reist de hele wereld over. Een andere vriend had ook een droom. Hij wist al precies wat hij later wilde worden: Straaljager piloot. Hij was er helemaal van overtuigd, terwijl hij nog nooit gevlogen had.
Ook hem is het gelukt. Hij werd aangenomen bij de luchtmacht en is nu een zeer succesvolle F 16 piloot.

Zij wisten het al jong. Ik had geen flauw idee. Na de geflopte droom om een ballerina te worden, had ik geen helder doel. Er waren zoveel leuke dingen. En zoveel beroepen. Ik vond van alles leuk. Dus koos ik een opleiding waar ik veel kanten mee op kon: Communicatie wetenschappen, aan de Universiteit van Amsterdam. Na jaren gewerkt te hebben in de communicatie, maakte ik de switch naar coaching.

“Ik ben nergens goed voor” zong de Dijk
Ik merk in mijn coachingspraktijk dat veel mensen rondlopen met het gevoel nergens echt goed in te zijn. Ze hadden tijdens hun jeugd geen duidelijk doel, geen opzienbarend talent in een duidelijke richting. Zoals sport, dans, muziek of wetenschap.
Als je van alles een beetje kunt, heb je een probleem. Dan begint de zoektocht.
Veel mensen die dit hebben, voelen zich niet talentvol. En niet echt gezien.
Ze maken zich ondergeschikt aan mensen met echte talenten. En maken niet optimaal gebruik van hun potentieel. In het ergste geval kun je er zelfs heel ongelukkig van worden.

Iedereen heeft talenten
Dat is zo zonde. En bullshit. Iedereen is geboren met talenten. Sterker nog. Ik ben er van overtuigd dat iedereen een schatkist aan talenten in zich heeft. Die jou maken wie jij bent.
Alleen ben jij je ervan bewust? En hoe leer je ze kennen/herkennen?
Wat past echt bij jou? Wat zou jij het allerliefste doen, maken, creëren, realiseren?
En wat heb je nodig om dat te doen?

Raad eens wat mijn talent is? Jou helpen met het vinden van je talenten! Bij het inzicht verschaffen en het verkennen van de mogelijkheden. Wil jij weten wat er in jouw schatkist zit?

Inspirerend? Deel dit bericht!

Scroll To Top