Stralen op het podium

Marlys Stradmeijer
04 okt 2019

Wat heb je nodig om te stralen op het podium?

 

Als coach en inspirator is ruimte geven aan talenten en de vraag wat talenten nodig hebben om te groeien mijn favoriete onderwerp. Want het podium durven te pakken – letterlijk of figuurlijk – lijkt voor veel mensen iets ongelofelijks spannends. Voor sommige is het zelfs een grote nachtmerrie. Zonde, want daardoor blijft talent liggen, onontdekt. En wordt het niet gedeeld.

We kunnen veel leren van mensen die wel al regelmatig het podium pakken. Hoe doen zij het? Hoe overwinnen zij hun angst? Angst om te falen. Om niet begrepen te worden. Om maar een paar grote angsten van mensen te noemen. Wat doen zij om in hun kracht te staan?

Een knallend optreden wordt vaak afgewimpeld met: die persoon heeft ‘gewoon’ veel talent. Maar is dat het enige? Ik denk van niet.

Daarom ben ik erover gaan lezen, gaan observeren en ik volg een opleiding aan de Professional Speakers Academy in London opgericht door Andy Harrington. Wat me opvalt is dat in iedereen een spreker schuilt. Met een eigen verhaal.

Ik ben nu achter het geheim wat mensen echt onderscheidend maakt op het podium: dat is authentieke expressie. Of ze nou toneelspeler, muzikant, danser of spreker zijn,  Als je jezelf durft te zijn. ook als speel je een rol, dan maak je het verschil.

In de Volkskrant Magazine van zaterdag 21 september stond bijvoorbeeld een interview met de succesvolle actrice Carine Crutzen. (oa bekend van Pleidooi)

“Mensen vergissen zich als ze zeggen: ‘Je wordt die rol’. Nee, dat bestaat helemaal niet. Het blijft mijn lichaam, mijn stem. Ik heb iets van een ander personage naar mij toe vertaald. Als ik in Wie is er bang voor Virginia Woolf? sta te vloeken en tieren als een liederlijk wijf, zonder enige gêne, dan heet dat acteren. Maar ook dát ben ik zelf.”

En zondag 22 september zag ik het met eigen ogen. Op uitnodiging van mijn moeder mocht ik mee naar een voorstelling van het Nationale Ballet in Het Nederlands Muziektheater te Amsterdam. Op het programma de balletvoorstelling: Best of Balanchine III. Met een van de laatste optredens van eerste soliste Igone de Jongh. Naast haar dansen is zij ook bekend door haar rol als jurylid in het RTL4-programma Dance, Dance, Dance. Maar god, wat kan zij dansen!

De anderen dansers waren ook prachtig en wellicht technisch perfect  Maar Igone. Zij straalde. Alle ogen waren op haar gericht. Wat een uitstraling! In het Engels zeggen ze het zo mooi: “She dares to shine out.”

Authentieke expressie. Wat maakt dat de ene persoon dat heeft. En de andere (nog) niet? En is dat te leren? Ik ben me erin gaan verdiepen en wil mijn kennis en tips graag met jullie delen.

Daarom heb ik een speciaal event gecreëerd. Voor iedereen die de ambitie heeft om letterlijk of figuurlijk te stralen op het podium. Donderdag 14 november van 19.30 tot 21.30 in Haarlem.

Kom je ook?

Inspirerend? Deel dit bericht!