Kamperen, ontberen én creëren – over een week Buitenkunst

Marlys Stradmeijer
04 sep 2019

“Shit, volgende week regen en onweer!”

Het was een enorme uitdaging voor onervaren kampeerders als wij: Buitenkunst in Drenthe. Een week kamperen met het gezin, op de meest primitieve manier: in een tent op een terrein van Staatsbosbeheer in Drenthe. Zonder elektriciteit. Met als enige faciliteit het toiletblok met een aantal douches. En ja, met de wc-rol onder de arm.

“Waarom gingen jullie dan?” hoor ik je vragen. En terecht. Ik ga het je uitleggen.

Buitenkunst is een walhalla op creatief gebied. Met een dagelijks aanbod van 20 workshops op gebied van theater, beeldende kunst, dans, schrijven en muziek. Elke dag mag je uit dat aanbod kiezen. En dat leek ons wel wat. Met het hele gezin. Dus schreven we ons in voor een week Buitenkunst tijdens de zomervakantie.

Ondanks dat de weergoden niet mee werkten was het een feest. Elke avond presenteerden de leraren ons hun aanbod voor de volgende dag. Vaak op een ludieke manier, waardoor je meteen enthousiast werd. En spontaan keuzestress kreeg.

Tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat dat juist de beste remedie is tegen keuzestress. Want als alles leuk is, kun je eigenlijk nooit fout kiezen!

We zijn allemaal flink uit onze comfortzone gegaan en hebben van alles uitgeprobeerd.

Zo heb ik les gehad in moderne dans samen met mijn dochter. Tijdens een les beeldende kunst me laten inspireren door de schaduw van een boom. Een theaterstuk gespeeld over een relatiecrisis.  En mijn favoriete nummer Oceaanvan Racoon gezongen, solo, in het bos voor publiek.

Als kers op de taart heb ik de laatste dag gezongen en gedanst op de vrolijke reggae van Bob Marley.  Samen met twee vrouwen vormde ik het achtergrondkoor. Met aan het eind van de dag een optreden, begeleid door een band met mijn zoon op de bongo. Wat een feest was dat!

Aan het eind van de week waren we allemaal moe maar voldaan. En beseften we weer wat een luxe we thuis hebben. Niet in de rij voor de wc of douche. En wat een weldaad is dan je eigen bed.

Het mooie van Buitenkunst is dat niemand vraagt wat je doet in het dagelijks leven. Wat voorop staat is het plezier van dingen ontdekken en iets moois maken, alleen of met elkaar. Gewoon dingen uitproberen en je talenten – waarvan sommige nog goed verborgen waren – de ruimte geven. Hoe mooi is dat? Zo’n week van alles ontberen met kamperen gun ik iedereen. Volgend jaar weer!

Inspirerend? Deel dit bericht!