Skip to content

De grootste vijand voor creativiteit

Wat gebeurt er als creativiteit stokt. Er niet uit kan? Dan is het als een vulkaan die op uitbarsten staat, maar gedempt wordt. De nadelige effecten als creativiteit niet kan stromen zijn: 

  • Het is frustrerend.
  • Geeft het gevoel dat je iets mist.
  • Je er niet helemaal mag zijn.
  • Dat mensen je niet écht zien. En je talenten niet op hun waarde inschatten.
  • Je niet die bijdrage kunt leveren die je diep vanbinnen graag zou willen.

Wat is de grootste vijand voor creativiteit? Laatst vertelde een cliënt dat hij al jaren lang vol zit met prachtige ideeën. Die borrelen op. Dan denkt hij eraan voor zichzelf te gaan beginnen. Om al die expertise die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd in te zetten voor zijn eigen bedrijf. En het helemaal op zijn eigen manier te gaan doen. Maar er gebeurde jarenlang niks. Tijdens de coaching werd duidelijk waarom niet. Hij saboteerde zichzelf. Hoe? Door enorm perfectionistisch te zijn. Het idee moest meteen aan heel veel voorwaarden voldoen. En eigenlijk meteen al perfect zijn. Daarnaast wat hij super gefocust. Ja, focus kan heel prettig en goed zijn. Maar als je erin doorschiet heb je oogkleppen op. En heb je geen oog meer voor de mogelijkheden die zich aandienen. Er is namelijk vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Wat heeft creativiteit nodig?

Belangrijke vraag die zich bij creativiteit aandient: wat heeft dit idee nodig om te groeien? Je kunt het vergelijken met een zaadje. Als je van een zaadje dat je net in de grond hebt gestopt, eist/verlangt dat het meteen een prachtige mooie boom wordt die, ja dat zou natuurlijk helemaal “perfect” zijn, ook meteen vruchten afwerpt. Hoe is dat voor dat zaadje? Wat voor een druk leg je erop? En hoe veel ruimte geeft dat? Krijg je angst om te falen? Niet snel en goed genoeg te zijn? Dat je idee meteen aan allerlei strenge randvoorwaarden moet voldoen? Wat is het effect op je creativiteit?

Creatieve groei in 2 stappen

Stap 1: Het is goed om eerst te beseffen wat je dus eigenlijk zelf aan het doen bent. Hoe je jezelf kunt saboteren. En wie die inwendige saboteurs zijn. Ben je bang om te falen? Heb je eigenlijk het idee dat je niet goed genoeg bent? En door de mand kan vallen? Moet het eigenlijk meteen perfect zijn? Met coaching kun je met die belemmerende overtuigingen aan de slag. En als de grond dan omgespit is en je zaadje echt geplant kan worden in vruchtbare aarde,kun je aan de slag met de volgende fase.

Stap 2: Wat heeft je idee nodig? Wat zou behulpzaam zijn om het helemaal te laten stromen? Wat gebeurt er als het alle ruimte krijgt? Fysiek, qua aandacht en mogelijkheden? Hoe voelt dat? En wat komt er dan allemaal op? Wat er dan gebeurt, is vaak magisch. Dán gaat de creativiteit stromen. En blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan je had durven dromen. Wat heb ik toch een mooi beroep dat ik mensen daarbij mag helpen!

Inspirerend? Deel dit bericht!

Scroll To Top