3 tips om te luisteren naar je intuïtie

Marlys Stradmeijer
21 feb 2018

Ken jij je intuïtie en durf je erop te vertrouwen? Het blijkt dat mensen die dit doen veel beter gebruik maken van hun capaciteiten. En makkelijker keuzes maken. De intuïtie is als een extra zintuig. Dat je vertelt dat je voorzichtig moet zijn, of iets juist goed voor je is.

In het boek de Kunst van het Stralen, vertellen filosofe Marlou van Paridon en ik hoe de intuïtie werkt. Het is als een taal. Als je de woorden, de signalen kent dan gaat het vertalen gemakkelijk.

Hoe luister je naar je intuïtie?

1. Luisteren naar je lichaam

De taal van jouw intuïtie kun je leren door je er meer bewust van te zijn. Er meer naar te luisteren. Welke signalen geeft je lijf? Let bijvoorbeeld op je ademhaling en je buik. Als je erop gaat letten voel je misschien een steek, een bepaalde druk of een vrolijke bubbel in je buik.

2. Onderzoek je intuïtieve beslissingen.

Ga bij je zelf maar eens na welke beslissingen je intuïtief hebt genomen? Wat voelde je toen? Hoe wist je dat het goed was?

3. Combineer je ratio met je intuïtie

Nu je de taal van jouw intuïtie beter kent,  kun je het in de praktijk toepassen. Als je nu bijvoorbeeld voor een keuze staat, ontspan en onderzoek. Stel je beide opties om de beurt helemaal voor. Wat voel je bij optie A en wat bij optie B? Wat vertelt jouw lichaam jou? Herken je de signalen? Neem die extra informatie mee in het maken van de beslissing. Zo combineer je jouw ratio met je intuïtie en maak je optimale beslissingen!

In Het slimme onbewuste legt professor Ap Dijksterhuis een verband tussen ratio en intuïtie. Volgens hem zagen allerlei grootheden zoals Isaac Newton en Leonardo da Vinci het onbewuste als bestuurder achter het bewustzijn. In zijn boek toont Dijksterhuis wetenschappelijk aan dat het onbewuste iets is dat bij ieder van ons een groot deel van het doen en denken bepaalt, zonder dat we het weten.

Het bekende plaatje van een ijsberg is hierbij illustratief. Je denkt dat de ijsberg – de ratio-  zich vooral boven het water bevindt, maar het grootste gedeelte van de ijsberg zit er onder!

Zo is het ook met het onbewuste. Je denkt dat je alles rationeel doet, terwijl je onbewuste de grootste invloed heeft.

PS Meer leren over het werken met je intuïtie: Workshop Intuïtie, vrijdag 6 juli  van 10-16:00  Haarlem

Workshop intuitie

Inspirerend? Deel dit bericht!